MAGASINET/COOLA KVINNORS SMYCKEN


SophiebySophie

Sophie GyllenhammarRubrik

 

I år fyller Sophie by Sophie tio år. Det blir en stor minneskollektion med hitsen ur arkiven. Men först  vårkollektionen som bygger på begreppet mångfald. I Sophie Gyllenhammars smyckeskonst avspeglas vikten av omsorg om varandra och om vårt samhälle.

 

Vid 75 ska hon stå längst fram vid scenen på Summerburst. Åldern kommer  inte hindra Sophie Gyllenhammar från att vara en ball kvinna som gillar röjig musik.
– Den där bilden man hade av äldre när man växte upp, att de var mossiga, den håller ju på att förändras. Jag vill verkligen lyfta fram den coola kvinnan, oavsett hennes ålder. Det är ju personligheten det handlar om. Äldre kvinnor börjar lyftas fram på modescenen och det är inspirerande.

Symbol för styrka
Vårens kollektion, Diversity, består bland annat av halsband och örhängen i form av knallröda munnar och ögon i olika färger.
– Jag gillar den röda munnen, den symboliserar  styrka. Jag vill poängtera de olika ögonfärgerna, budskapet är att vi kan få väldigt spännande samhällen om vi blandar oss, om vi ger och tar influenser av varandra. Kollektionen heter Diversity som betyder mångfald, och den är gjord bland annat utifrån det faktum att om man bläddrar i en modetidning finns få människor från en annan etnicitet än den jag själv representerar.

Sophie är en designer som tänker både på sociala och ekologisk hållbarhet. För henne är det viktigt att vara engagerad i samhällsdebatten och medveten om att de val man gör också påverkar andra.
– Allt går så otroligt fort i modevärlden, men jag tycker mig ändå se att det håller på att vakna ett intresse för kvalitet och en kärlek för hantverket. Man respekterar kläderna och smyckena och ser en poäng i att de ska hålla över tid.

Childhoods armband
Välgörenhet är också något som ligger Sophie varmt om hjärtat, det är hon som designat Childhoods armband som ofta kan ses på kronprinsessan Victorias handled. En del av intäkterna för armbandet går till organisationen. 

Sophie har varit intresserad av smycken och ädelstenar sedan hon var barn. Hon minns fascinationen inför sin farmors smycken, och säger att det var där allting började. Men det var först när hon  väntade barn som den konstnärliga kreativiteten fick plats. Först studerade hon och arbetade med PR och kommunikation i många år. 
– En när vän hade kontakt med en smyckeskonstnär som jag visade mina skisser för. Vi inledde ett samarbete där han tillverkade mina första kollektioner.

Sophie och den gode vännen ställde ut smycken tillsammans och fick fin respons.
– Det var fortfarande en hobby men det var så enormt roligt att jag bestämde mig för att satsa.

Började i liten skala
Hon började i liten skala, hemma i vardagsrummet. Barnen var små och hon ville inte sitta långa arbetsdagar i verkstaden, utan bestämde sig för att ägna sig åt själva designen och låta någon annan stå för själva tillverkningen.

Charlotte är inte ensam i familjen om att vara framgångsrik konstnär. 
– Charlotte är den verkliga konstnären i barnaskaran, hon är rolig att prata med, vi är båda kreativa. Vi har ju vuxit upp med föräldrar som är konst- och kulturintresserade, och min farmor var konsertpianist. Steget att gå från PR-konsult till smyckeskonstnär var inte så långt egentligen.

En av favoritkonstnärerna är Gustav Klimt, som också fått inspirera till en hel smyckeskollektion av Sophie.
– Klimt är helt magisk, hans kvinnoporträtt och guldmönstren …

Tioårsjubileum
I år fyller Sophie by Sophie tio år, och det kommer att firas bland annat med en kollektion av smycken som Sophie gjort under åren.
– Det blir till att gräva i arkiven, jag har gjort så mycket att jag inte kommer ihåg allt.

xxxxx

Smycken Sophie by Sophie

 Armband Sophie by Sophie

 

Citat

 

smycken Sophie by Sophie

Armband Sophie by Sophie

SophiebySophie

 

HÄR HITTAR DU ALLA SMYCKEN FRÅN SOPHIE BY SOPHIE >>

 

 

DELA MED DINA VÄNNER
 
[1] [2] [3] [4] [5]
right